Biografie

scroll ↓ 

Berthe Spoelstra (1969) is dramaturg en schrijver

Ze studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en Sorbonne Parijs met stages bij Volksbühne Berlijn van Frank Castorf en C.N.R.S. (Unité Théâtre et Musique) Parijs. 

Van 1995-2002 was ze huisdramaturg bij Theatergroep Maccus (nu Maas) van Jos van Kan en van 2003-2006 bij De Theatercompagnie van Theu Boermans en Rezy Schumacher. Van 2007-2021 was ze huisdramaturg van Frascati Theater Amsterdam, waar ze zich vooral bezighield met Frascati Producties. Als freelance dramaturg werkt(e) ze met zeer diverse theatermakers samen. Momenteel geeft ze les aan de Toneelacademie Maastricht en is ze (tijdelijk) adviseur theater, film en dans bij Prins Bernhard Cultuurfonds.

In mei 2019 kwam haar eerste roman Schemerland uit bij Van Oorschot. De tweede roman Zwerm (2021) ligt vanaf augustus 2021 ook in alle boekwinkels.

Ze is getrouwd en heeft twee kinderen.

scroll ↓


Theater Schrift Lucifer

In 2005 richtte Berthe Spoelstra samen met Cecile Brommer, Daphne Richter en Alexander Schreuder Theaterschriftlucifer op, waar ze tot de jaarwisseling van 2011 redactielid was. Het archief is online te raadplegen en Theaterkrant nodigde recent een nieuwe generatie dramaturgen uit te gaan schatgraven in de oude artikelen.


   Publicaties over theater

Een deel van de artikelen over theater die Berthe Spoelstra schreef zijn op deze site verzameld (klik op de link of hiernaast in het menu).

Daarnaast werkte ze regelmatig mee aan de bewerking/totstandkoming van theaterteksten, zoals My name before Naomi (i.s.m. Eva de Wit / DeGasten 2018), Brokeback Mountain naar Annie Proulx (i.s.m. Jos van Kan 2007), Cyrano naar Edmond Rostand (i.s.m. Laurens Spoor 2006), Bloedbad naar Peter Weiss (i.s.m. Tarkan Köroğlu 2005) en Mariken naar Peter van Gestel (i.s.m. Inèz Derksen 2000).

Over jeugdtheater/theatereducatie verschenen vier publicaties:

  • Uitgelicht, Nederlands jeugdtheater anno 2002. Redactie Bregje Boonstra, Dennis Meyer, Berthe Spoelstra. Uitgeverij IT&FB, Amsterdam 2002. 
  • Straf. Redactie Jos van Kan, Floor Koomen, Berthe Spoelstra. Theatergroep Maccus i.s.m. Rijksinrichting voor Jeugdigen De Hartelborgt, Delft 2001.
  • Jeugdtheater en de pabo. Theatergroep Maccus, Delft 2000. 
  • King Arthur. Educatieboek bij gelijknamige opera van Purcell/Dryden. Co-productie Theatergroep Maccus & Huis a/d Amstel & Combattimento Consort Amsterdam, 1999. 

 


    Doceren / commissies

Berthe Spoelstra gaf regelmatig les aan de UvA (Theaterwetenschap) en Gerrit Rietveld Academie en maakte deel uit van diverse commissies, waaronder de Theater Collectie Selectie van het Theater Instituut Nederland, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podium Kunsten, Fonds voor de Letteren en de commissie Veldadvisering Jeugdtoneel van Stichting Leerplan Ontwikkeling. Ook was ze jurylid van de Hans Snoekjury (VSCD-commissie voor jeugdtheater) en het Theaterfestival. Op dit moment is ze lid van het Kernteam Regie van de Toneelacademie Maastricht (Hogeschool Zuyd) en geeft ze les aan diverse studierichtingen.

  


De potretfoto's op deze site zijn gemaakt door Bas de Brouwer