Biografie

scroll ↓ 

Berthe Spoelstra (1969) is dramaturg en schrijver

Na een studie Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en Sorbonne in Parijs, liep ze stage bij de Volksbühne Berlijn van Frank Castorf en C.N.R.S. (Unité Théâtre et Musique) in Parijs. Sindsdien werkt ze als dramaturg samen met uiteenlopende theatermakers. Ze was huisdramaturg van onder andere Theatergroep Maccus (tegenwoordig Maas), De Theatercompagnie en van 2007 tot 2021 van Frascati in Amsterdam, waar ze zich voornamelijk bezighield met Frascati Producties. In 2005 was Spoelstra een van de oprichters van het online magazine TheaterSchrift Lucifer. Ze gaf les aan de UvA (Theaterwetenschap), Rietveld Akademie en de Toneelacademie Maastricht. In 2021-2022 was ze interim adviseur theater, film en dans bij het Cultuurfonds. Vanaf zomer 2022 is ze studieleider regieopleiding aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans.  Ook schreef ze twee romans: Schemerland (2019) en Zwerm (2021), beide uitgegeven bij Van Oorschot.

scroll ↓


Theater Schrift Lucifer

In 2005 richtte Berthe Spoelstra samen met Cecile Brommer, Daphne Richter en Alexander Schreuder Theaterschriftlucifer op, waar ze tot de jaarwisseling van 2011 redactielid was. Het archief is online te raadplegen en Theaterkrant nodigde recent een nieuwe generatie dramaturgen uit te gaan schatgraven in de oude artikelen.


    Doceren / commissies

Berthe Spoelstra gaf les aan de UvA (vakgroep Theaterwetenschap), Gerrit Rietveld Academie en Regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht (Hogeschool Zuyd). Ze maakte deel uit van diverse commissies, waaronder de Theater Collectie Selectie van het Theater Instituut Nederland, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podium Kunsten, Fonds voor de Letteren en de commissie Veldadvisering Jeugdtoneel van Stichting Leerplan Ontwikkeling. Ook was ze jurylid van de Hans Snoekjury (VSCD-commissie voor jeugdtheater) en het Theaterfestival. Ze maakte deel uit van het kernteam van de regieopleiding Maastricht. Momenteel is ze studieleider van de regieopleiding aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans.

  


De potretfoto's op deze site zijn gemaakt door Bas de Brouwer

Maak een gratis website.